Behandelingen

U kunt bij mijn praktijk terecht voor psychotherapie en psychoanalyse. Met psychotherapie kunt u meer inzicht krijgen in de oorzaak van uw klachten en in de factoren die deze in stand houden. Daarnaast is het belangrijk dat u tijdens de behandelingen ervaringen op gaat doen die u helpen om tot verandering te komen, anders te gaan denken, voelen en gedragen.

Psychodynamische of psychoanalytische psychotherapie zijn persoonsgerichte behandelingen waarbij de ontwikkeling van de mens centraal staat. Dat wil zeggen dat er niet alleen naar de klachten gekeken wordt maar dat geprobeerd wordt de klachten te begrijpen doordat gedachten, gevoelens, verlangens, motieven en gedrag gezien worden in samenhang met vroegere ervaringen.

In een psychodynamische psychotherapie proberen we meer zicht te krijgen op onbewuste drijfveren van gedrag

Vaak zijn we ons niet bewust van onze wensen en intenties en van behoeften, gedachten of gevoelens die ons psychisch functioneren in de weg zitten. In een psychodynamische psychotherapie proberen we meer zicht te krijgen op onbewuste drijfveren van gedrag, vroegere en huidige relationele ervaringen.

Dit maakt het mogelijk om psychische problemen beter te begrijpen, te verwerken en andere mogelijkheden te ontwikkelen om met spanningsvolle situaties om te gaan. Dit is een proces dat moeilijk kan zijn omdat het pijnlijke gevoelens kan oproepen, omdat het tijd en moeite kost. Van mij mag u verwachten dat ik u daarin begeleid en help om dit aan te gaan. Soms zijn patronen erg hardnekkig en/of heeft eerdere psychotherapie geen blijvende verandering opgeleverd. Dan kan een psychoanalyse aangewezen zijn.

Dit is een intensieve en langdurige behandelvorm gericht op diepgaande veranderingen in het emotionele leven en de omgang met anderen. Daardoor kan een groter gevoel van innerlijke vrijheid en echtheid ontstaan.

Door psychoanalyse kan een groter gevoel van innerlijke vrijheid en echtheid ontstaan.

Psychoanalyse wordt toegepast bij kinderen en jongeren en bij volwassenen. Een psychoanalyse duurt over het algemeen verscheidene jaren. De patiënt en behandelaar ontmoeten elkaar 4 of 5 keer per week. Bij de behandelingen voor volwassenen ligt de patiënt op de bank en zit de behandelaar achter het hoofdeinde. In de kinderanalyse speelt het kind met de therapeut en met speelgoed in de behandelkamer. Lees hier meer over de werkwijze. Lees meer over Psychoanalyse op de website van het NPaV of download de online folder.